8+1 dolog, amit a rendezvények tűzvédelméről tudnod kell!

April 19, 2017

 

 

Tavasztól ősz végéig virágoznak a fesztiválok, falunapok, rendezvények, majálisok és még sorolhatnám, milyen színes is a paletta mostanság. Megszületik az ötlet:

 

"Csináljunk egy nagyszabású rendezvényt! Csődítsük össze a kis településünk apraja-nagyját és indulhat a sütés-főzés, körhintázás, légváron ugrándozás!" 

 

Ezzel idáig semmi baj, hiszen százával nőnek ki a bulik ország szerte a földből. Szorgosan elkezditek összerakni a terveket; eljuttok a Tűz- és Munkavédelemhez és ilyenkor jön a hideg zuhany:


"Honnan szerzek én ennyi porral oltót? Menekülést jelző táblát? Vagy éppen egy tűzoltó autót legénységgel? Ki fogja nekem ezt összehangolni és engedélyeztetni?"

 

 

 

Milyen tűzvédelmi feltételeknek kell egy rendezvény szervezésénél megfelelni?

 

1. Kiürítés

 

A menekülési lehetőség elsődleges célja, hogy a tűz vagy más nem várt esemény (pl. bombariadó, váratlan szélsőséges időjárási körülmények) bekövetkezése esetén biztosítsa a szabadtéri rendezvény területének elhagyását, a személyek biztonságos területre jutását.

A menekülési lehetőség kialakítása és biztosítása a szabadtéri rendezvény helyszínén a rendezvény felelős szervezőjének a felelőssége. A kiürítési változatokban és menekülési stratégiákban a mentésben résztvevők (rendőrség, tűzoltóság, mentőszolgálat) segítsége és közreműködése csak másodlagosan vehető figyelembe tekintettel a kiérkezés időtartamára. A személyek mozgásképessége nagymértékben befolyásolja a menekülést és a mentést.

 

2. Tűzvédelmi előírások

 

A különböző szabadtéri rendezvények tűzvédelmi előírásai, dokumentációja különböző, függ a rendezvény jellegétől (pl: kiemelt szabadtéri zenés-táncos rendezvény), és az adott eseményre jellemző tulajdonságoktól (pl: helyszín területének jellege, energia ellátásának módja). Ezeket mind dokumentációban kell a helyileg illetékes hatóságoknál leadni a rendezvény engedélyeztetésekor.

 

3. Tűzvédelmi oktatás

 

A rendezvény szervezőjének az alkalmazásában tartott és a rendezvényen feladatot ellátó személyeket, a biztonságért felelős személyzetet és a tűzveszélyes tevékenységet végző személyeket (saját és külső szervezet esetén) tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni.

 

4. Biztonsági jelek, tűzoltásra alkalmas készülékek kihelyezése

 

Minden vendéglátó és kereskedelmi egység védelmére kötelező meghatározott méretű és mennyiségű hordozható tűzoltó készüléket tartani. Ez a bizonyos egységet üzemeltető kötelessége.

 

 

 

 

Mi az, amiben segítünk Neked egy ilyen sokrétű feladatkör teljesítésében?

 

1. Tervezés, első lépések 

 

A tervezésnél mi már becsatlakozunk a munkába, csapatként dolgozunk és minden ötletetek megvalósítását elősegítjük. Megtervezünk mindent: mi hol legyen, kinek mi lesz a feladata, majd elkészítem Nektek a dokumentációt, ami szükséges a szigorú Hatóság engedélyezéséhez. Ezt a tervdokumentációt (pl.: biztonsági terveket) minden Hatósághoz eljuttatom és engedélyeztetem, így neked marad időd a rendezvényed tökéletesítésére.

 

2. Eljön a meghirdetett rendezvény előestéje 

 

Csapatunkkal kivonulunk a helyszínre és minden tűz- és munkavédelmi eszközt, porral oltót, biztonsági táblát kihelyezünk a megfelelő helyre, vagy ha akkora a buli, kigurulunk a tűzoltóautóval, hozzá a megfelelő létszámú legénységgel és ahogy mi mondjuk: "csőre töltjük a bevetésit", azaz előkészítjük a védőruhát, ha bele kell bújni a legrövidebb időn belül - ezt meg tudjuk tenni.

4. A rendezvényed elkezdődik 

 

Megnyitóbuli, sütés-főzés és mi a háttérben árgus szemmel figyelünk, nem leszünk útban és nem okoskodunk hogy ezt nem szabad vagy azt ne csinálja. De ha baj van, ott vagyunk és segítünk. 

 

+1. Ingyen bónusz!

 

Amiért mi még soha egy fillért el nem fogadtunk, de a gyerkőcök nagyon imádják és minden rendezvényen százával özönlenek oda - így a bulid még nagyobb sikert arathat - ,hogy felülhessenek a nagy piros tűzoltóautóra és felpróbálhassák a tűzoltóbácsik sisakját. Ugye hallottál már kisgyermeket lelkesen mesélni, mikor megkérdezik tőle: "Na, hogy érezted magad?"  

 

 

 

Konklúzió 

Nincs más teendőd, csak végig gondolni - veszel x mennyiségű tűz- és munkavédelmi eszközt vagy - bérelsz egy olyan szolgáltatást, ami profi rendezvényszervezőre vall és rólad is azt mondják majd: "Ez igen, ezt jól összehoztad! Profi munka! GRATULÁLUNK!"

 

Kattints ide és írj nekünk üzenetet, ha szeretnéd, hogy a Te rendezvényed is biztonságban legyen!

 

További tűz- és munkabaleset mentes rendezvényszervezést kívánok

 

Ferenc - a Tűzvédelmesed 

 

Vissza a blogokhoz

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

January 25, 2017

January 4, 2017

December 22, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

1191 Budapest, Báthory u. 19/b.

+36 70 6081717

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016-2017 HTV Protect Kft. Minden jog fenntartva.

© Copyright HTV Protect Kft.

Powered by AzAdminisztrátor