Hidegben dolgozni...

January 4, 2017

 

A hideg időjárás hatása a szervezetre

 

Hideg időben szervezetünk érösszehúzódással, izommunkával, didergéssel védekezik. A rendkívül hideg környezet okozhat fáradtságot, fokozhatja a kéz remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét. Mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához. Fülünk, orrunk, kezünk és lábunk veszélyben lehet, a helyi lehűlés akár fagyási sérülést okozhat, arról nem is beszélve, hogy a tartósan alacsony hőmérsékleten vagy szabadtéren dolgozók körében a hűléses megbetegedések, a légúti- és reumás ártalmak is gyakoriak, ami munkakieséssel járhat. Gondoltad volna, hogy már 10-14 fokos környezet is halállal végződő lehűléshez vezethet? 

Szervezetünkre az időjárási viszonyok közvetlenül hatnak, azok hatását a ruházat hőszigetelése és a hőszabályozás határozza meg. 

 

Hidegnek minősülő munkahelyek

 

Ha a várható napi középhőmérséklet nem éri el a +4 fokot, és ez a munkaidő több, mint feléig fennáll, a munkahely hidegnek minősül. Ezeken, a hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel a kötelező pihenőidőt biztosítani kell, a megfelelő meleg védőital mellett.

Vannak azonban olyan munkafolyamatok, ahol a károsító hatás a munkakörnyezet oldaláról kivédhetetlen (pl.: építkezések, útépítések). Ilyen esetekben a munka gyakran jár a szervezet túlzott terhelésével, ezért fontos, hogy a munkavállalók ruházata, öltözete megfeleljen a helyzethez alkalmazkodó, biztonságos munkavégzés feltételeinek. Ilyenkor védőruházattal kell biztosítani a megfelelő védelmet a munkavállaló részére.

 

Sajnos büntetnek

 

A munkavédelmi törvénykönyv előírása szerint a munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalókat érő kockázatokat, különösen a munkaeszközökre és a munkavállalókat érő terhelésekre vonatkozólag kell kockázatértékelést készíteniük.

Nem érdemes elmulasztani, mert bizony nem kevés a büntetési tétele ennek sem: a bírság 50 ezer forinttól egészen akár 10 millió forintig terjedhet.

 

Téli munkaruhák

 

A védőital és a meleg helyiségben eltöltött pihenőidő mellett kulcsfontosságú a megfelelően szigetelt, meleg, ám mégis kényelmes munkaruha.

A munkaruha ebben az esetben is a teljes ruházatra értendő, tetőtől talpig. 

Mivel a hideg időjárásban a csúszásveszély épp oly gyakran előfordul, mint a fagyási sérülés, ezért nagyon fontos a megfelelőlen kiképezett, bélelt védőbakancs használata. 

 

 

Természetesen a nadrág és kabát megfelelő kiválasztása is rendkívül fontos. Meg kell néznünk, hogy melyik a méretben ránk teljes mértékig passzoló darab, ne legyen túl szűk, inkább hagyjunk rá egy fél méretet, hogy alá tudjunk öltözni. A legcélszerűbb kantáros nadrágot választanunk, abban ugyanis védve van a hasunk, derekunk, vesénk.

 

 

 

Fejünk és kezünk védelmére nagyon oda kell figyelnünk, ugyanis fülünk és kezünk szinte észrevétlenül tud "lefagyni". Kezünk merevséggel és a fogási erő csökkenésével reagál a túlzottan sok ideig fennálló hidegre. Válasszunk megfelelő méretű, vastag, de jól funkcionáló védőkesztyűt és sapkát a munkavégzéshez.

 

 

 

Még több téli munkaruhát, védőcipőt, sapkát, védőkesztyűt találsz a

"Téli kollekció" kategóriánkban. 

 

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának felhívását a hidegben történő munkavégzéssel kapcsolatban itt olvashatod.

 

Legyetek biztonságban és melegben télen is!

 

Ferenc - a Tűzvédelmesed

 

Következő részünk a kéménytüzekről fog szólni: mivel ne fűtsünk, hogyan előzzük meg a kéménytüzet?

Vissza a blogokhoz

 

 

(Felhasznált irodalom: webbeteg, Munka-Tűz-Biztonság.hu)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

January 25, 2017

January 4, 2017

December 22, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

1191 Budapest, Báthory u. 19/b.

+36 70 6081717

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon

© 2016-2017 HTV Protect Kft. Minden jog fenntartva.

© Copyright HTV Protect Kft.

Powered by AzAdminisztrátor