top of page

"Új üzletet nyitottam. Kell nekem is tűzvédelem?" - Segítség kezdőknek, hogy ne legyen hid


Új üzletet nyitottál! Gondoltál a tűzvédelemre?

Gratulálok! Elindultál azon az úton hogy megállj a saját lábadon és megteremtsd magadnak a bevételt! Először is nézzük a tevékenységedet!

Számtalanszor hallom vissza: "Nekem nincs szükségem semmire!" - sajnos tévedsz! Nem igaz, hogy vannak olyan tevékenységek, amikhez nem kell tűzvédelmi eszköz és dokumentáció! Megtévesztő lehet pl. egy otthoni munkavégzés. Erről a témáról bővebben későbbi blogposztunkban olvashatsz majd!

Nézzünk egy alap esetet: kibérelsz egy üzlethelyiséget vagy otthon a garázst átalakítod kisbolttá...igazából mindegy, milyen tevékenységbe fogsz, kell Tűz- és Munkavédelemmel rendelkezned! A vállalkozásodhoz mérten kell kialakítani ezeket a védelmi eszközöket.

Kezdjük a Tűzvédelemmel: Te vagy a főnök és van egy alkalmazottad, aki csak azokon a napokon van, amikor te nem vagy. Alap esetben kell rendelkezned tűzoltó készülékkel. Tudjuk, mindenkinek eszébe jutnak korszakalkotó és főleg spórolásra irányuló ötletei, mint pl. tűzoltóspray, ami sajnos tűzoltókészüléknek nem minősülő oltóeszköz; esetleg Apu pincéjében rejtőzködő tűzoltó készülék, amit még a gyárból hozott...ezek nem felelnek meg a szabályoknak!

Nem szabályos tűzoltó készülékek

Nem tudod, hogy melyik tűzoltó készülék kell neked. Mit tudsz tenni? A javaslatom az, hogy kérd egy tűzvédelmes szakember segítségét, de a bevett tapasztalat szerint a minimum 6 kg-os, ABC tüzek oltására alkalmas porral oltó készülék megfelelő.

Maxima 6kg ABC porral oltó készülék

Ez a kiszerelés gazdaságos és a többihez képest olcsóbb. A kezdődő tüzeket meg lehet vele fékezni és - sokak kérdésére - az elektromos eszközök tüzeinél is használható 1000 V-ig.

Ezeket a tűzoltó készülékeket a gyártási időtől 20 évig lehet készenlétben tartani, de nagyon fontos a karbantartásuk. Ezeket végezzük mi, Tűzvédelmes kollégák:

  • évente alapkarbantartást

  • 5 évente középkarbantartást

  • 10 évente teljes körű karbantartást

kell végeznünk ezeken az eszközökön.

Az ár nincs szabályozva - ami baj-, de nem szabad elhinni a sok tízezer forintos karbantartási összegeket. Érdeklődjetek árakról, mert a piac elég változatos árakat generál.

Amire még biztosan szükséged van:

  • biztonsági jelekre, úgynevezett tűzvédelmi matricákra - ahogy a köznyelv ismeri -, tűzoltó készüléket jelző piktogramra, menekülési útirányt jelző biztonsági jelre, tűzvédelmi főkapcsoló matricára, gázfőelzáró matricára. Ezek a tájékozódást segítik egy baleset bekövetkeztekor.

Biztonsági jelek, piktogramok

  • ​Oktatási napló és maga az oktatás. Nagyon fontos! Egyfajta tematikát követve ki kell oktatni dolgozóinkat, mit is tegyenek, ha baj van.

Tűzvédelmi oktatási napló

Munkavédelem: ez majdnem ugyanolyan fontos, mint a tűzvédelem. Itt is alap az oktatás és a napló, Érdemes ezeknél az oktatásoknál is kikérni Munkavédelmi szakember segítségét, aki kimegy hozzátok és ott, helyben minden kérdésetekre megadja a választ:

  • mit hogyan kell használni

  • mit mivel szabad oltani

  • milyen sebet hogyan kell bekötözni

Kockázatelemzés: ezt csak szakvizsgával rendelkező Munkavédelmi szakemberek készíthetik el! Ez speciálisan a Te vállalkozásodnak készül.​ Feltárja

  • a veszélyforrásokat

  • a munkahelyi ártalmakat

  • a kémiai kockázatokat

Ezeken kívül védőfelszerelésekre, védőeszközökre, több egyéb dologra is szüksége lehet Vállalkozásodnak a biztonságos munkavégzéshez!

Egy teljes körű Tűz- és Munkavédelmi szolgáltatás minden esetben maradéktalan kell, hogy legyen! Nem érdemes egyedül nekivágni, mivel ez is egy olyan szakmai terület, amihez kellően képzett Szakemberek értenek, el kell tudni igazodni az aktuális jogszabályok útvesztőiben, számításokat kell végezni és csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező Tűz- és Munkavédelmi Szakember által kiállított dokumentumokat, karbantartott készülékeket fogadja el a Hatóság.

További tűz- és munkabaleset mentes szép napot kívánok

Ferenc - a Tűzvédelmesed

Következő részünk a hatósági ellenőrzésről fog szólni: hogyan készüljünk fel, mik a teendőink a zökkenőmentes ellenőrzés érdekében.

 

Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page