top of page

8+1 dolog, amit a rendezvények tűzvédelméről tudnod kell!


Rendezvények tűzvédelme

Tavasztól ősz végéig virágoznak a fesztiválok, falunapok, rendezvények, majálisok és még sorolhatnám, milyen színes is a paletta mostanság. Megszületik az ötlet:

"Csináljunk egy nagyszabású rendezvényt! Csődítsük össze a kis településünk apraja-nagyját és indulhat a sütés-főzés, körhintázás, légváron ugrándozás!"

Szabadtéri rendezvény

Ezzel idáig semmi baj, hiszen százával nőnek ki a bulik ország szerte a földből. Szorgosan elkezditek összerakni a terveket; eljuttok a Tűz- és Munkavédelemhez és ilyenkor jön a hideg zuhany:

"Honnan szerzek én ennyi porral oltót? Menekülést jelző táblát? Vagy éppen egy tűzoltó autót legénységgel? Ki fogja nekem ezt összehangolni és engedélyeztetni?"

Honnan lesz tűzoltó készülékem?

Milyen tűzvédelmi feltételeknek kell egy rendezvény szervezésénél megfelelni?

1. Kiürítés

A menekülési lehetőség elsődleges célja, hogy a tűz vagy más nem várt esemény (pl. bombariadó, váratlan szélsőséges időjárási körülmények) bekövetkezése esetén biztosítsa a szabadtéri rendezvény területének elhagyását, a személyek biztonságos területre jutását.

A menekülési lehetőség kialakítása és biztosítása a szabadtéri rendezvény helyszínén a rendezvény felelős szervezőjének a felelőssége. A kiürítési változatokban és menekülési stratégiákban a mentésben résztvevők (rendőrség, tűzoltóság, mentőszolgálat) segítsége és közreműködése csak másodlagosan vehető figyelembe tekintettel a kiérkezés időtartamára. A személyek mozgásképessége nagymértékben befolyásolja a menekülést és a mentést.

2. Tűzvédelmi előírások

A különböző szabadtéri rendezvények tűzvédelmi előírásai, dokumentációja különböző, függ a rendezvény jellegétől (pl: kiemelt szabadtéri zenés-táncos rendezvény), és az adott eseményre jellemző tulajdonságoktól (pl: helyszín területének jellege, energia ellátásának módja). Ezeket mind dokumentációban kell a helyileg illetékes hatóságoknál leadni a rendezvény engedélyeztetésekor.

3. Tűzvédelmi oktatás

A rendezvény szervezőjének az alkalmazásában tartott és a rendezvényen feladatot ellátó személyeket, a biztonságért felelős személyzetet és a tűzveszélyes tevékenységet végző személyeket (saját és külső szervezet esetén) tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni.

4. Biztonsági jelek, tűzoltásra alkalmas készülékek kihelyezése

Minden vendéglátó és kereskedelmi egység védelmére kötelező meghatározott méretű és mennyiségű hordozható tűzoltó készüléket tartani. Ez a bizonyos egységet üzemeltető kötelessége.

Led lámpa Menekülési útvonalat jelző biztonsági jellel

Mi az, amiben segítünk Neked egy ilyen sokrétű feladatkör teljesítésében?

1. Tervezés, első lépések

A tervezésnél mi már becsatlakozunk a munkába, csapatként dolgozunk és minden ötletetek megvalósítását elősegítjük. Megtervezünk mindent: mi hol legyen, kinek mi lesz a feladata, majd elkészítem Nektek a dokumentációt, ami szükséges a szigorú Hatóság engedélyezéséhez. Ezt a tervdokumentációt (pl.: biztonsági terveket) minden Hatósághoz eljuttatom és engedélyeztetem, így neked marad időd a rendezvényed tökéletesítésére.

2. Eljön a meghirdetett rendezvény előestéje

Csapatunkkal kivonulunk a helyszínre és minden tűz- és munkavédelmi eszközt, porral oltót, biztonsági táblát kihelyezünk a megfelelő helyre, vagy ha akkora a buli, kigurulunk a tűzoltóautóval, hozzá a megfelelő létszámú legénységgel és ahogy mi mondjuk: "csőre töltjük a bevetésit", azaz előkészítjük a védőruhát, ha bele kell bújni a legrövidebb időn belül - ezt meg tudjuk tenni.

4. A rendezvényed elkezdődik

Megnyitóbuli, sütés-főzés és mi a háttérben árgus szemmel figyelünk, nem leszünk útban és nem okoskodunk hogy ezt nem szabad vagy azt ne csinálja. De ha baj van, ott vagyunk és segítünk.

+1. Ingyen bónusz!

Amiért mi még soha egy fillért el nem fogadtunk, de a gyerkőcök nagyon imádják és minden rendezvényen százával özönlenek oda - így a bulid még nagyobb sikert arathat - ,hogy felülhessenek a nagy piros tűzoltóautóra és felpróbálhassák a tűzoltóbácsik sisakját. Ugye hallottál már kisgyermeket lelkesen mesélni, mikor megkérdezik tőle: "Na, hogy érezted magad?"

Legyen a Te rendezvényed is biztonságban!

Konklúzió

Nincs más teendőd, csak végig gondolni - veszel x mennyiségű tűz- és munkavédelmi eszközt vagy - bérelsz egy olyan szolgáltatást, ami profi rendezvényszervezőre vall és rólad is azt mondják majd: "Ez igen, ezt jól összehoztad! Profi munka! GRATULÁLUNK!"

Kattints ide és írj nekünk üzenetet, ha szeretnéd, hogy a Te rendezvényed is biztonságban legyen!

További tűz- és munkabaleset mentes rendezvényszervezést kívánok

Ferenc - a Tűzvédelmesed

 

Comments


Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page