top of page

8+1 dolog, amit a rendezvények tűzvédelméről tudnod kell!


Rendezvények tűzvédelme

Tavasztól ősz végéig virágoznak a fesztiválok, falunapok, rendezvények, majálisok és még sorolhatnám, milyen színes is a paletta mostanság. Megszületik az ötlet:

"Csináljunk egy nagyszabású rendezvényt! Csődítsük össze a kis településünk apraja-nagyját és indulhat a sütés-főzés, körhintázás, légváron ugrándozás!"

Szabadtéri rendezvény

Ezzel idáig semmi baj, hiszen százával nőnek ki a bulik ország szerte a földből. Szorgosan elkezditek összerakni a terveket; eljuttok a Tűz- és Munkavédelemhez és ilyenkor jön a hideg zuhany:

"Honnan szerzek én ennyi porral oltót? Menekülést jelző táblát? Vagy éppen egy tűzoltó autót legénységgel? Ki fogja nekem ezt összehangolni és engedélyeztetni?"

Honnan lesz tűzoltó készülékem?

Milyen tűzvédelmi feltételeknek kell egy rendezvény szervezésénél megfelelni?

1. Kiürítés

A menekülési lehetőség elsődleges célja, hogy a tűz vagy más nem várt esemény (pl. bombariadó, váratlan szélsőséges időjárási körülmények) bekövetkezése esetén biztosítsa a szabadtéri rendezvény területének elhagyását, a személyek biztonságos területre jutását.

A menekülési lehetőség kialakítása és biztosítása a szabadtéri rendezvény helyszínén a rendezvény felelős szervezőjének a felelőssége. A kiürítési változatokban és menekülési stratégiákban a mentésben résztvevők (rendőrség, tűzoltóság, mentőszolgálat) segítsége és közreműködése csak másodlagosan vehető figyelembe tekintettel a kiérkezés időtartamára. A személyek mozgásképessége nagymértékben befolyásolja a menekülést és a mentést.

2. Tűzvédelmi előírások

A különböző szabadtéri rendezvények tűzvédelmi előírásai, dokumentációja különböző, függ a rendezvény jellegétől (pl: kiemelt szabadtéri zenés-táncos rendezvény), és az adott eseményre jellemző tulajdonságoktól (pl: helyszín területének jellege, energia ellátásának módja). Ezeket mind dokumentációban kell a helyileg illetékes hatóságoknál leadni a rendezvény engedélyeztetésekor.

3. Tűzvédelmi oktatás

A rendezvény szervezőjének az alkalmazásában tartott és a rendezvényen feladatot ellátó személyeket, a biztonságért felelős személyzetet és a tűzveszélyes tevékenységet végző személyeket (saját és külső szervezet esetén) tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni.

4. Biztonsági jelek, tűzoltásra alkalmas készülékek kihelyezése

Minden vendéglátó és kereskedelmi egység védelmére kötelező meghatározott méretű és mennyiségű hordozható tűzoltó készüléket tartani. Ez a bizonyos egységet üzemeltető kötelessége.