top of page

Mi a tűz- és munkavédelem igazi célja?


Igen a munkavédelemre!

Miért szükséges egy vállalkozásnál a tűz- és munkavédelem?

Jó kérdés, és a válasz legfőképpen nem az, hogy "mert különben megbüntet a Hatóság!".

Először is értsük meg, hogy a Hatóság miért is tartatja be Velünk ezt a szabályt, és ennek mi az értelme, haszna.

Elsősorban a biztonságról van szó, Ez a fogalom magánemberként szinte mindenkinek beleivódott a tudatába, hiszen biztonságot teremtünk a családunknak, a lakásunknak, az autónknak, nehogy valami bajuk essen. Pontosan ugyanígy kell egy vállalkozónak gondolnia az alkalmazottainak, irodájának, üzletének, műhelyének, egyéb létesítményeinek, céges autóinak biztonságára. A két élethelyzet között az a különbség, hogy amíg a magánszféránkban pénzbüntetés nem jár a biztonság megelőzésének hiányáért (pl. nincs otthon vagy a kocsiban tűzoltó készülékünk ), addig a vállalkozói szféránk már "nyílt terep", jogi személyiségek vagyunk, tehát itt már büntetés is jár ezeknek a biztonsági kellékeknek a hiánya esetén.

De ne ragadjunk le a büntetésnél, mert azt a Hatóság már kényszerűségből teszi, amennyiben nem rendelkezünk a biztonságunkat szolgáló Tűz- és Munkavédelemmel. Tudom, az emberek számára ez hihetetlen, de mégis próbáljuk meg úgy felfogni, hogy a Hatóságnak is az a jó, ha kevesebbszer kell beavatkoznia bármilyen vészhelyzetben - hozzátenném, hogy nekünk is az a jobb, pláne, ha utána kiderül. hogy a mi hanyagságunk okozta a katasztrófát...

Nézzünk egy másik emberi szempontot: semmilyen mértékű pénzbüntetés nem ér fel egy balesettel, ne adj' Isten egy halálesettel. Ha kellőképpen gondoskodunk a biztonságunkat szolgáló kellékekről, részt vettünk - a cégben mindannyian - oktatásokon, akkor már képesek leszünk a kialakult vészhelyzetet kezelni, megfékezni, hogy nagyobb baj ne legyen.

Most a munkavédelemről fogunk bővebben beszélni.

Mi is történhet egyáltalán egy vállalkozásnál, ami miatt kell a munkavédelem?

Tulajdonképpen minden baleset figyelemre méltó, legyen akár egy fej beütés, egy vágás, mert ki tudja, miből lesz komolyabb következmény. Vannak komolyabb munkabalesetek, amiknél nem is kérdés, hogy cselekedjünk-e.

Ezek lehetnek:

  1. Csonkolásos munkabaleset: az a munkabaleset, amely bármely ujj első percének az elvesztését eredményezi, továbbá az ennél súlyosabb esetek összessége.

  2. Súlyos az a munkabaleset, amely:

- a sérült halálát (halálos munkabaleset az a baleset is, amelynek bekövetkezésétől számított egy éven belül a sérült orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben életét vesztette), magzata vagy újszülöttje halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását okozta,

- valamely érzékszerv, érzékelőképesség, illetve a reprodukciós képesség elvesztését vagy jelentős mértékű károsodását okozta; - orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást okozott, - hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését, továbbá ennél súlyosabb csonkulást okozott, illetve, - beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulást, bénulást, illetőleg elmezavart okozott.

Sajnos az elmúlt 5 év statisztikája azt mutatja, hogy évről évre nő a munkabalesetek száma:

Munkabaleset statisztika 2012-2016-ig

Mikor és kinek kell bejelenteni a megtörtént munkabalesetet és mivel?

A 3 munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről készült munkabaleseti jegyzőkönyvet a tárgyhót követő hónap 8. napjáig a munkáltatónak meg kell küldenie a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi felügyelőség részére. A munkabaleseti adatokat a munkavédelmi felügyelőségeken tárgyhót követő hónap végéig dolgozzák fel, egyes egyedi ügyeket leszámítva (pl. munkáltatói kivizsgálás elhúzódása, jogkövetés hiánya, jogvita esetén). Így határozza meg a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya. Ezt a munkavédelmi alkalmazott teszi meg egy cégnél. Ha céged egy Munkavédelmi céggel van leszerződve, akkor neked, a vállalkozónak, a megtörtént balesetet a szerződött partnerednek kell jelenteni, aki minden intézkedést megtesz:

  1. kimegy, felveszi a munkabaleseti jegyzőkönyvet

  2. továbbítja az OEP felé, hogy az ellátás finanszírozása elkezdődjön, minél hamarabb

  3. <