top of page

Tűz- és Munkavédelem

Miért szükséges egy vállalkozásnál a Tűz- és Munkavédelem?

Jó kérdés, és a válasz legfőképpen nem az, hogy "mert különben megbüntet a Hatóság!".

Először is értsük meg, hogy a Hatóság miért is tartatja be Velünk ezt a szabályt, és ennek mi az értelme, haszna.

Elsősorban a biztonságról van szó, Ez a fogalom magánemberként szinte mindenkinek beleivódott a tudatába, hiszen biztonságot teremtünk a családunknak, a lakásunknak, az autónknak, nehogy valami bajuk essen. Pontosan ugyanígy kell egy vállalkozónak gondolnia az alkalmazottainak, irodájának, üzletének, műhelyének, egyéb létesítményeinek, céges autóinak biztonságára. A két élethelyzet között az a különbség, hogy amíg a magánszféránkban pénzbüntetés nem jár a biztonság megelőzésének hiányáért (pl. nincs otthon vagy a kocsiban tűzoltó készülékünk ), addig a vállalkozói szféránk már "nyílt terep", jogi személyiségek vagyunk, tehát itt már büntetés is jár ezeknek a biztonsági kellékeknek a hiánya esetén.

De ne ragadjunk le a büntetésnél, mert azt a Hatóság már kényszerűségből teszi, amennyiben nem rendelkezünk a biztonságunkat szolgáló Tűz- és Munkavédelemmel. Tudom, az emberek számára ez hihetetlen, de mégis próbáljuk meg úgy felfogni, hogy a Hatóságnak is az a jó, ha kevesebbszer kell beavatkoznia bármilyen vészhelyzetben - hozzátenném, hogy nekünk is az a jobb, pláne, ha utána kiderül. hogy a mi hanyagságunk okozta a katasztrófát...

Nézzünk egy másik emberi szempontot: semmilyen mértékű pénzbüntetés nem ér fel egy balesettel, ne adj' Isten egy halálesettel. Ha kellőképpen gondoskodunk a biztonságunkat szolgáló kellékekről, részt vettünk - a cégben mindannyian - oktatásokon, akkor már képesek leszünk a kialakult vészhelyzetet kezelni, megfékezni, hogy nagyobb baj ne legyen.

Nézzünk megtörtént eseteket, ahol jól kezeltek egy kialakult vészhelyzetet és ahol nem

2015 nyarán egy virágboltos ügyfelünk sikerrel oltott el tüzet az üzletében lévő tűzoltó készülékkel, amit megfelelően tudott használni, mert részt vett a tűz- és munkavédelmi oktatásunkon. Az ott tanultakat a gyakorlatba sikerrel át tudta helyezni, így nem keletkezett nagyobb kár a számára létfontosságú üzletében, hiszen azt védte így meg, amiből a létfenntartását fedezi.

2014 őszén egy étteremben sajnálatos módon konyhai tűz keletkezett, amit még sajnálatosabb módon nem tudtak szakszerűen kezelni, sőt, abszolut a rossz oltási technikával próbálkoztak. Mondanom sem kell, hogy sikertelenül és az, hogy személyi sérülés nem történt, pusztán a szerencse műve. Az étterem teljes felújításra szorult, be kellett arra az időre zárni, nem is számoltak utána, hogy ez mennyi bevétel kiesést jelentett számukra. Ez az étterem azóta már az ügyfelünk, mi mindent helyre raktunk náluk, már sikerrel oldottak meg másmilyen munkahelyi vészhelyzetet a segítségünkkel.

bottom of page