top of page

Légy Te is Katasztrófa-mentes egy hatósági ellenőrzéskor!


Mi a teendő Katasztrófavédelmi ellenőrzéskor?

Avagy: Mi is a teendő egy Tűzvédelmi ellenőrzéskor?

Két kategóriát különböztetünk meg:

  1. mikor Tűzvédelmi Szolgáltató végzi a tűzvédelmi ellenőrzést

  2. mikor a Katasztrófavédelmi Hatóság tart tűzvédelmi ellenőrzést

1. Tűzvédelmi Szolgáltató végez ellenőrzést

Tűzvédelmi Szolgáltató ellenőrzése

Ez a mi érdekünket szolgálja. A Szolgáltató elvégzi azokat az ellenőrzéseket, karbantartásokat, amiket üzletünk, irodánk, létesítményünk tűzvédelmi része megkövetel.

Nagyon fontos! Egy Tűzvédelmi Szolgáltató soha sem mondhatja azt, hogy megbüntet minket valamilyen hiányosság esetén, mert nincs hozzá joga! Ő szolgáltató, neki az a dolga, hogy a papírok, dokumentációk, tűzoltó készüléket és minden tűzvédelmi eszköz, ami rendelkezésünkre áll, a jogszabály megfelelőségének eleget tegyen.

2. Katasztrófavédelmi Hatóság ellenőriz

Katasztrófavédelem ellenőrzése

Ebben az esetben a katasztrófavédelmis kollégák

  • előre egyeztetett időpontban vagy véletlenszerűen ellenőriznek

  • minden esetben egyenruhában vannak

  • jelvénnyel és szolgálati igazolvánnyal igazolják magukat

Nekik az összes olyan dokumentációt, amit kérnek, kötelesek vagyunk bemutatni. A helyszínen erről az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, amit vagy a helyszínen átadnak (hogyha le tudjuk fénymásolni) vagy postai úton részünkre elküldik. Ebben a jegyzőkönyvben rögzítve vannak azok a dolgok, amiket ellenőriztek és az esetleges hiányosságok. Csak speciális súlyos szabálysértésnél szabnak ki helyszíni bírságot!

Ha hiánypótlásra szólítanak fel minket, az első lépcső azoknak a feltárt hiányosságok pótlása, amik a helyszínen megállapításra kerültek.

  • Mi a dolgunk - mint Vállalkozóknak -, hogy ezeket a hiányosságokat, szabálytalanságokat megszüntessük? -> Be lehet vonni újból a tűzvédelmi szakembereket, akik ezeket a hiányosságokat kijavítják, pótolják, majd, ha ezek a dokumentációk, tárgyi eszközök kijavításra, pótlásra kerültek, a Katasztrófavédelmi Hatóság dolgozóinak személyesen vagy postai úton, információban megküldeni szükséges.

  • Számíthatunk-e újbóli ellenőrzésre? -> Sajnos igen. De, ha odafigyelünk arra, hogy a lehetőségek szerint minden meglegyen és rendben legyen, akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Sokan ezen felhördülnek: "Ugyan már! Ez megint csak felesleges pénzkidobás!" Nekik csak azt tudom tanácsolni, hogy kattintsanak a következő linkre és nézzék meg a büntetési tételeket.

Lehet félvállról venni ezt az egészet, de dolgoztam már olyan pizzeriában, ami a nyitás után egy hónappal az ottfelejtett olaj miatt majdnem teljesen kiégett. Mindenki a maga pénzének és sikerének a kovácsa, eldöntheti, hogy megkockáztatja, hogy majd ha megtörténik a baj - legyen az ellenőrzés vagy egy tűzeset, munkabaleset - akkor kezd el kapkodni vagy előre gondolkodva, szépen összerakja a teljes dokumentációt, felkészíti dolgozóit, hogyha baj van, ne pánikolva, sikoltozva rohangáljanak. Ilyenkor lehet azt mondani: "Igen, Én felelősséggel vagyok a dolgozóim és a tulajdonom, vállalkozásom iránt és nyugodtan hajthatom álomra a fejem!"

Mi, a Ház-Tűz-Védő csapata minden segítséget megadunk, hogy az ellenőrzésekkor vagy a felkészítésnél maximálisan minden rendben legyen.

Ferenc - a Tűzvédelemesed

Következő részünk a több-dolgozós vállalkozásokról fog szólni: mik a tűz- és munkavédelmi elvárások?

 
Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page