top of page

Hogyan legyen a Karácsonyunk is biztonságban? - Az Ünnepi tüzek

Közeleg a Karácsony, a Szilveszter, és már az Adventi időszak közepén járunk. Tele vagyunk potenciális gyújtóforrásokkal (gyújtóforrás: minden, ami tüzet gyújt. Pl. gyufa, gyertya lángja, elektromos vezeték hője, kipattanó szikra, stb.):

  • az adventi koszorú az égő gyertyákkal

  • a Karácsonyfa maga, és a rajta lévő izzósor, netán csillagszóró

  • hangulatos kandalló tüze, kipattanó szikrája

  • ünnepi asztaldíszek mécsesekkel

  • konyhában keletkezett tüzek

Hogyan védhetjük meg otthonunkat és családunkat egy tűzesettől?

Kezdjük a felkészüléssel:

A legjobb, ha előre gondoskodunk otthoni tűzoltásra alkalmas eszközökről (tűzoltó készülék, tűzoltó takaró, otthoni takaró, palackban víz stb.). Takaró és víz minden háztartásban előfordul, érdemes egy-két darabot tudatosan tűzoltási célra előkészíteni egy biztonságos, jól elérhető helyen. Ha felgyullad a fa, dobjuk rá a takarót, ami elfojtja a kezdődő tüzet és nem engedi tovább terjedni. Figyelem! Ha áram alatti izzósor van a fán, még véletlenül se locsoljunk rá vizet, mindenképpen áramtalanítsuk először!

Az adventi koszorút mindig fém tálcára tegyük, ne csak az asztalra, a terítőre. Mindig ellenőrizzük a gyertyákat, hogy stabilan állnak-e és soha ne hagyjuk teljesen leégni őket. Helyezzünk el minél kevesebb éghető díszt, szalagot rajta, nehogy egy kicsapódó szikra vagy lángcsóva elkapja és meggyújtsa.

Figyelmesen válasszuk ki a fenyőfát, ne legyen már eleve kiszáradt, mert minél szárazabbak a tűlevelek, annál gyorsabban gyullad ki és terjed a tűz. A Karácsonyfát tegyük hőforrásoktól távol, és a fenyőfatartó talpba öntsünk naponta friss vizet, hogy a fenyőfa törzse mindig beleérjen a vízbe.

Nem csak a fenyőfára kell figyelmet szentelnünk, hanem az égősorra is. Soha ne vásároljunk bizonytalan eredetű izzósort, mindig csak a KERMI által bevizsgált vagy CE-jelzéssel (ez azt mutatja, hogy a termék megfelel az európai biztonsági előírásoknak) ellátott és biztonságos termékeket vásároljuk meg, erre szakosodott üzletben. Ne keverjük a kültéri és beltéri használatra gyártott izzósorokat, mert eltérő a hálózati áramerősségük: a kültériek 24V-tal működnek, így ne dugjuk be a 220V-os konnektorba!

A konyha ilyenkor fokozott igénybe van véve, tehát oda is tegyünk egy tűzoltó készüléket vagy takarót, de minimum fedő legyen előkészítve, mert azzal egy lábosban vagy serpenyőben kialakult tüzet (pl. az olaj, zsír kigyullad) el tudjuk fojtani, ha letakarjuk az edényt a fedelével. Ekkor a tűz nem kap oxigént és elalszik. Az ilyen tüzeket tilos vízzel oltani, mert a forró olaj szétfröccsen és meggyújtja a környezetét is.

Aranyszabály: soha ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyát, az áram alatt lévő karácsonyi égősort vagy a konyhában, a tűzhelyen készülő ételt még pár percre sem!

Mit tegyünk, ha bekövetkezett a tűzeset?

Fontos kiemelnünk, hogy csak és kizárólag akkor kezdjetek neki az otthoni tűzoltásnak, ha fel vagytok rá készülve mentálisan! Nem eshettek pánikba, mert az fejetlenséget, kapkodást okoz, nagyon sok időt vesz el a hatékony beavatkozástól! Ha úgy érzitek, Ti erre nem vagytok képesek, mert pl. még sosem voltatok ilyen helyzetben, akkor a legfontosabb, hogy minél előbb távozzatok a helyszínről, és azonnal hívjátok a

Tűzoltókat: 105!

A realitás és az ésszerűség határain belül viszont muszáj cselekednünk, mert egy kezdődő tüzet egy arra alkalmas eszközzel otthon is meg tudunk fékezni. Így megvédjük szeretteinket és értékeinket is a veszélytől. Ha beszereztük otthoni tűzoltó készülékünket, kérjük meg a tűzvédelmi szakembert, akitől vásároltuk - természetesen ezt is csak és kizárólag szaküzletben vagy tűzvédelmi szakembertől vásároljunk! -, hogy mutassa meg nekünk, hogyan kell használni, milyen távolságról kell kifújni és ellenőrizzük le, hogy működőképes-e a készülék (van-e benne nyomás). Arra is figyelni kell, hogy a különböző fajtájú tüzeket melyik fajta tűzoltó készülékkel lehet oltani.

Nézzétek meg ezt a kisvideót, hogy hány másodperc kell egy tűznek, hogy beborítsa az egész szobát. Nincs sok időnk sajnos gondolkodni ilyenkor...cselekedni kell!

Összefoglaltuk egy grafikába a fentieket, hogy bármikor rápillanthassatok és eszetekbe jussanak a teendők:

Karácsonykor is biztonságban - összefoglaló grafika

Mindenkinek Békés, Boldog és BIZTONSÁGOS Ünnepeket kívánunk!

Ferenc - a Tűzvédelmesed

Következő részünk a karácsonyi nyereményjátékunkról fog szólni: mit kell tenned, hogy részt vegyél a játékban, mit nyerhetsz pontosan, karácsonyi kollekciónk bemutatása.

 

Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page