top of page

Hidegben dolgozni...


A téli munkavégzés

A hideg időjárás hatása a szervezetre

Hideg időben szervezetünk érösszehúzódással, izommunkával, didergéssel védekezik. A rendkívül hideg környezet okozhat fáradtságot, fokozhatja a kéz remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét. Mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához. Fülünk, orrunk, kezünk és lábunk veszélyben lehet, a helyi lehűlés akár fagyási sérülést okozhat, arról nem is beszélve, hogy a tartósan alacsony hőmérsékleten vagy szabadtéren dolgozók körében a hűléses megbetegedések, a légúti- és reumás ártalmak is gyakoriak, ami munkakieséssel járhat. Gondoltad volna, hogy már 10-14 fokos környezet is halállal végződő lehűléshez vezethet?

Szervezetünkre az időjárási viszonyok közvetlenül hatnak, azok hatását a ruházat hőszigetelése és a hőszabályozás határozza meg.

Hidegnek minősülő munkahelyek

Ha a várható napi középhőmérséklet nem éri el a +4 fokot, és ez a munkaidő több, mint feléig fennáll, a munkahely hidegnek minősül. Ezeken, a hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel a kötelező pihenőidőt biztosítani kell, a megfelelő meleg védőital mellett.

Vannak azonban olyan munkafolyamatok, ahol a károsító hatás a munkakörnyezet oldaláról kivédhetetlen (pl.: építkezések, útépítések). Ilyen esetekben a munka gyakran jár a szervezet túlzott terhelésével, ezért fontos, hogy a munkavállalók ruházata, öltözete megfeleljen a helyzethez alkalmazkodó, biztonságos munkavégzés feltételeinek. Ilyenkor védőruházattal kell biztosítani a megfelelő védelmet a munkavállaló részére.

Sajnos büntetnek

A munkavédelmi törvénykönyv előírása szerint a munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalókat érő kockázatokat, különösen a munkaeszközökre és a munkavállalókat érő terhelésekre vonatkozólag kell kockázatértékelést készíteniük.

Nem érdemes elmulasztani, mert bizony nem kevés a büntetési tétele ennek sem: a bírság 50 ezer forinttól egészen akár 10 millió forintig terjedhet.

Téli munkaruhák

A védőital és a meleg helyiségben eltöltött pihenőidő mellett kulcsfontosságú a megfelelően szigetelt, meleg, ám mégis kényelmes munkaruha.

A munkaruha ebben az esetben is a teljes ruházatra értendő, tetőtől talpig.

Mivel a hideg időjárásban a csúszásveszély épp oly gyakran előfordul, mint a fagyási sérülés, ezért nagyon fontos a megfelelőlen kiképezett, bélelt védőbakancs használata.

Portwest téli, szőrmebéléses védőbakancs

Természetesen a nadrág és kabát megfelelő kiválasztása is rendkívül fontos. Meg kell néznünk, hogy melyik a méretben ránk teljes mértékig passzoló darab, ne legyen túl szűk, inkább hagyjunk rá egy fél méretet, hogy alá tudjunk öltözni. A legcélszerűbb kantáros nadrágot választanunk, abban ugyanis védve van a hasunk, derekunk, vesénk.

Tempex bélelt kantáros nadrág

Bélelt téli láthatósági kabát

Fejünk és kezünk védelmére nagyon oda kell figyelnünk, ugyanis fülünk és kezünk szinte észrevétlenül tud "lefagyni". Kezünk merevséggel és a fogási erő csökkenésével reagál a túlzottan sok ideig fennálló hidegre. Válasszunk megfelelő méretű, vastag, de jól funkcionáló védőkesztyűt és sapkát a munkavégzéshez.

Téli kötött sapka

Protektoros bélelt kesztyű

Még több téli munkaruhát, védőcipőt, sapkát, védőkesztyűt találsz a

"Téli kollekció" kategóriánkban.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának felhívását a hidegben történő munkavégzéssel kapcsolatban itt olvashatod.

Legyetek biztonságban és melegben télen is!

Ferenc - a Tűzvédelmesed

Következő részünk a kéménytüzekről fog szólni: mivel ne fűtsünk, hogyan előzzük meg a kéménytüzet?

 

(Felhasznált irodalom: webbeteg, Munka-Tűz-Biztonság.hu)

Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page