top of page

Hidegben dolgozni...


A téli munkavégzés

A hideg idƑjárás hatása a szervezetre

Hideg idƑben szervezetĂŒnk Ă©rösszehĂșzĂłdĂĄssal, izommunkĂĄval, didergĂ©ssel vĂ©dekezik. A rendkĂ­vĂŒl hideg környezet okozhat fĂĄradtsĂĄgot, fokozhatja a kĂ©z remegĂ©sĂ©t, valamint csökkentheti a kĂ©z szorĂ­tĂłerejĂ©t. Mindezek hozzĂĄjĂĄrulhatnak a balesetveszĂ©lyes helyzetek kialakulĂĄsĂĄhoz. FĂŒlĂŒnk, orrunk, kezĂŒnk Ă©s lĂĄbunk veszĂ©lyben lehet, a helyi lehƱlĂ©s akĂĄr fagyĂĄsi sĂ©rĂŒlĂ©st okozhat, arrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy a tartĂłsan alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten vagy szabadtĂ©ren dolgozĂłk körĂ©ben a hƱlĂ©ses megbetegedĂ©sek, a lĂ©gĂști- Ă©s reumĂĄs ĂĄrtalmak is gyakoriak, ami munkakiesĂ©ssel jĂĄrhat. Gondoltad volna, hogy mĂĄr 10-14 fokos környezet is halĂĄllal vĂ©gzƑdƑ lehƱlĂ©shez vezethet?

SzervezetĂŒnkre az idƑjĂĄrĂĄsi viszonyok közvetlenĂŒl hatnak, azok hatĂĄsĂĄt a ruhĂĄzat hƑszigetelĂ©se Ă©s a hƑszabĂĄlyozĂĄs hatĂĄrozza meg.

Hidegnek minƑsĂŒlƑ munkahelyek

Ha a vĂĄrhatĂł napi közĂ©phƑmĂ©rsĂ©klet nem Ă©ri el a +4 fokot, Ă©s ez a munkaidƑ több, mint felĂ©ig fennĂĄll, a munkahely hidegnek minƑsĂŒl. Ezeken, a hidegnek minƑsĂŒlƑ munkahelyeken munkaszervezĂ©ssel a kötelezƑ pihenƑidƑt biztosĂ­tani kell, a megfelelƑ meleg vĂ©dƑital mellett.

Vannak azonban olyan munkafolyamatok, ahol a kĂĄrosĂ­tĂł hatĂĄs a munkakörnyezet oldalĂĄrĂłl kivĂ©dhetetlen (pl.: Ă©pĂ­tkezĂ©sek, ĂștĂ©pĂ­tĂ©sek). Ilyen esetekben a munka gyakran jĂĄr a szervezet tĂșlzott terhelĂ©sĂ©vel, ezĂ©rt fontos, hogy a munkavĂĄllalĂłk ruhĂĄzata, öltözete megfeleljen a helyzethez alkalmazkodĂł, biztonsĂĄgos munkavĂ©gzĂ©s feltĂ©teleinek. Ilyenkor vĂ©dƑruhĂĄzattal kell biztosĂ­tani a megfelelƑ vĂ©delmet a munkavĂĄllalĂł rĂ©szĂ©re.

Sajnos bĂŒntetnek

A munkavĂ©delmi törvĂ©nykönyv elƑírĂĄsa szerint a munkĂĄltatĂłnak fel kell mĂ©rnie a munkavĂĄllalĂłkat Ă©rƑ kockĂĄzatokat, kĂŒlönösen a munkaeszközökre Ă©s a munkavĂĄllalĂłkat Ă©rƑ terhelĂ©sekre vonatkozĂłlag kell kockĂĄzatĂ©rtĂ©kelĂ©st kĂ©szĂ­teniĂŒk.

Nem Ă©rdemes elmulasztani, mert bizony nem kevĂ©s a bĂŒntetĂ©si tĂ©tele ennek sem: a bĂ­rsĂĄg 50 ezer forinttĂłl egĂ©szen akĂĄr 10 milliĂł forintig terjedhet.

TĂ©li munkaruhĂĄk

A vĂ©dƑital Ă©s a meleg helyisĂ©gben eltöltött pihenƑidƑ mellett kulcsfontossĂĄgĂș a megfelelƑen szigetelt, meleg, ĂĄm mĂ©gis kĂ©nyelmes munkaruha.

A munkaruha ebben az esetben is a teljes ruhĂĄzatra Ă©rtendƑ, tetƑtƑl talpig.

Mivel a hideg idƑjĂĄrĂĄsban a csĂșszĂĄsveszĂ©ly Ă©pp oly gyakran elƑfordul, mint a fagyĂĄsi sĂ©rĂŒlĂ©s, ezĂ©rt nagyon fontos a megfelelƑlen kikĂ©pezett, bĂ©lelt vĂ©dƑbakancs hasznĂĄlata.

Portwest tĂ©li, szƑrmebĂ©lĂ©ses vĂ©dƑbakancs

TermĂ©szetesen a nadrĂĄg Ă©s kabĂĄt megfelelƑ kivĂĄlasztĂĄsa is rendkĂ­vĂŒl fontos. Meg kell nĂ©znĂŒnk, hogy melyik a mĂ©retben rĂĄnk teljes mĂ©rtĂ©kig passzolĂł darab, ne legyen tĂșl szƱk, inkĂĄbb hagyjunk rĂĄ egy fĂ©l mĂ©retet, hogy alĂĄ tudjunk öltözni. A legcĂ©lszerƱbb kantĂĄros nadrĂĄgot vĂĄlasztanunk, abban ugyanis vĂ©dve van a hasunk, derekunk, vesĂ©nk.

Tempex bélelt kantåros nadråg

Bélelt téli låthatósågi kabåt

FejĂŒnk Ă©s kezĂŒnk vĂ©delmĂ©re nagyon oda kell figyelnĂŒnk, ugyanis fĂŒlĂŒnk Ă©s kezĂŒnk szinte Ă©szrevĂ©tlenĂŒl tud "lefagyni". KezĂŒnk merevsĂ©ggel Ă©s a fogĂĄsi erƑ csökkenĂ©sĂ©vel reagĂĄl a tĂșlzottan sok ideig fennĂĄllĂł hidegre. VĂĄlasszunk megfelelƑ mĂ©retƱ, vastag, de jĂłl funkcionĂĄlĂł vĂ©dƑkesztyƱt Ă©s sapkĂĄt a munkavĂ©gzĂ©shez.

Téli kötött sapka

Protektoros bélelt kesztyƱ

MĂ©g több tĂ©li munkaruhĂĄt, vĂ©dƑcipƑt, sapkĂĄt, vĂ©dƑkesztyƱt talĂĄlsz a

"TĂ©li kollekciĂł" kategĂłriĂĄnkban.

Az NGM MunkafelĂŒgyeleti FƑosztĂĄlyĂĄnak felhĂ­vĂĄsĂĄt a hidegben törtĂ©nƑ munkavĂ©gzĂ©ssel kapcsolatban itt olvashatod.

Legyetek biztonsågban és melegben télen is!

Ferenc - a TƱzvédelmesed

KövetkezƑ rĂ©szĂŒnk a kĂ©mĂ©nytĂŒzekrƑl fog szĂłlni: mivel ne fƱtsĂŒnk, hogyan elƑzzĂŒk meg a kĂ©mĂ©nytĂŒzet?

 

(Felhasznålt irodalom: webbeteg, Munka-TƱz-Biztonsåg.hu)

Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page