Atyaég! Ég a kéményem!!!

January 11, 2017

 

 

Beköszöntött az extrém időjárás, csak úgy repkednek a mínuszok! Mindenki mindennel fűt és ennek következtében megszaporodnak a tűzesetek!

A hideg időjárásnak köszönhetően a fázós ember - gazdasági szempontokat figyelembe véve - beindítja a gáztüzelésű kazán helyett, az úgynevezett vegyes tüzelésű kazánját. 

Drága a gáz, fa van gazdagon és más olyan dolgok, amiket a jó kis morgós kazánkában el lehet tüzelni...gondolnánk teljesen ártatlanul. Ezeket a fűtési rendszereket ritkábban használjak és a létező összes éghető anyagot eltüzelik benne. 

 

Amit tudni kell a koromképződésről

 

Ezekben a fűtési rendszerekben sokkal hamarabb lerakódik a másodlagos égéstermék, azaz a korom. Évről évre beindítják ezt az alternatív fűtést a nagy hidegben, de a kémény felülvizsgálatakor nem foglalkoznak a lerakódott égéstermékekkel. Az eltüzelt festékes fa, régi parketta, deszka, akác, mind ott hagyja a nyomát a kéményünkben! És a begyújtás után már akár fél órával meg is van a baj: a rég nem használt kéményünk furcsa hangokat ad, duruzsolás helyett dübörög, puffog. Ez a kéményben kialakuló tűz hangja.

 

Hogyan tudjuk megelőzni, hogy lángra kapjon a kéményünk?

 

 • rendszeresen tisztíttassuk ki kéményünket és tüzelőberendezésünket. Ezt bízzuk szakemberre, ne álljunk neki házilag buherálni!

 • ne tüzeljünk el műanyagot, szemetet, festett fát, hulladékot, fáradt olajat

 • szellőztessünk gyakran, ne tömködjük be a nyílászárók réseit, tehát gondoskodjunk arról, hogy mindig megfelelő égési levegő álljon rendelkezésre

 • a fűtőberendezésünk közvetlen környezetében ne helyezzünk el éghető anyagot

 

Mit ne csináljunk kialakult kéménytűz esetén?

 

 

Semmiképpen ne öntsünk vizet sem a kazánba, sem a kéményünkbe, mert a felforrósodott kéményünk azonnal szétvetődhet és a baj ezzel csak tetőződik.

 

Mit csináljunk ilyen esetben?

 

Mindenek előtt hívjuk azonnal a Tűzoltókat a 105-ös hívószámon, vagy tárcsázzuk a központi segélyszámot: a 112-őt!

 

 1. a kazánban parázsló, izzó dolgokat egy fém edénybe óvatosan húzzuk ki, ügyelve, hogy a környezetünkben semmit ne gyújtsunk meg, és azt vigyük biztonságos helyre, pl. ki az udvarra.

 2. a kazán ajtaját zárjuk be úgy, hogy alulról a lehető legkevesebb levegő áramoljon be a kazán égéstérébe.  Szakmailag ezt úgy mondják, hogy fojtsuk le a kazánt.

 

A lényeg, hogy tüzelőberendezésünket rendszeresen, a fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel ellenőriztessük le, a kéményseprőket pedig engedjük be, ha jönnek ellenőrzésre és tartsuk be utasításaikat. 

 

További tűz- és munkabaleset mentes szép napot kívánok

 

Ferenc - a Tűzvédelmesed

 

Következő részünk a vízelfagyásos csőtörésekről fog szólni: mivel akadályozzuk meg a vízelfagyást?

Vissza a blogokhoz

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

January 25, 2017

January 4, 2017

December 22, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

1191 Budapest, Báthory u. 19/b.

+36 70 6081717

 • Facebook Social Icon
 • Black Instagram Icon

© 2016-2017 HTV Protect Kft. Minden jog fenntartva.

© Copyright HTV Protect Kft.

Powered by AzAdminisztrátor