top of page

Atyaég! Ég a kéményem!!!


Beköszöntött az extrém időjárás, csak úgy repkednek a mínuszok! Mindenki mindennel fűt és ennek következtében megszaporodnak a tűzesetek!

A hideg időjárásnak köszönhetően a fázós ember - gazdasági szempontokat figyelembe véve - beindítja a gáztüzelésű kazán helyett, az úgynevezett vegyes tüzelésű kazánját.

Drága a gáz, fa van gazdagon és más olyan dolgok, amiket a jó kis morgós kazánkában el lehet tüzelni...gondolnánk teljesen ártatlanul. Ezeket a fűtési rendszereket ritkábban használjak és a létező összes éghető anyagot eltüzelik benne.

Amit tudni kell a koromképződésről

Ezekben a fűtési rendszerekben sokkal hamarabb lerakódik a másodlagos égéstermék, azaz a korom. Évről évre beindítják ezt az alternatív fűtést a nagy hidegben, de a kémény felülvizsgálatakor nem foglalkoznak a lerakódott égéstermékekkel. Az eltüzelt festékes fa, régi parketta, deszka, akác, mind ott hagyja a nyomát a kéményünkben! És a begyújtás után már akár fél órával meg is van a baj: a rég nem használt kéményünk furcsa hangokat ad, duruzsolás helyett dübörög, puffog. Ez a kéményben kialakuló tűz hangja.

Hogyan tudjuk megelőzni, hogy lángra kapjon a kéményünk?

  • rendszeresen tisztíttassuk ki kéményünket és tüzelőberendezésünket. Ezt bízzuk szakemberre, ne álljunk neki házilag buherálni!

  • ne tüzeljünk el műanyagot, szemetet, festett fát, hulladékot, fáradt olajat

  • szellőztessünk gyakran, ne tömködjük be a nyílászárók réseit, tehát gondoskodjunk arról, hogy mindig megfelelő égési levegő álljon rendelkezésre

  • a fűtőberendezésünk közvetlen környezetében ne helyezzünk el éghető anyagot

Mit ne csináljunk kialakult kéménytűz esetén?

Kialakult kéménytűz (Forrás: www.borhite.be)

Semmiképpen ne öntsünk vizet sem a kazánba, sem a kéményünkbe, mert a felforrósodott kéményünk azonnal szétvetődhet és a baj ezzel csak tetőződik.

Mit csináljunk ilyen esetben?

Mindenek előtt hívjuk azonnal a Tűzoltókat a 105-ös hívószámon, vagy tárcsázzuk a központi segélyszámot: a 112-őt!

  1. a kazánban parázsló, izzó dolgokat egy fém edénybe óvatosan húzzuk ki, ügyelve, hogy a környezetünkben semmit ne gyújtsunk meg, és azt vigyük biztonságos helyre, pl. ki az udvarra.

  2. a kazán ajtaját zárjuk be úgy, hogy alulról a lehető legkevesebb levegő áramoljon be a kazán égéstérébe. Szakmailag ezt úgy mondják, hogy fojtsuk le a kazánt.

A lényeg, hogy tüzelőberendezésünket rendszeresen, a fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel ellenőriztessük le, a kéményseprőket pedig engedjük be, ha jönnek ellenőrzésre és tartsuk be utasításaikat.

További tűz- és munkabaleset mentes szép napot kívánok

Ferenc - a Tűzvédelmesed

Következő részünk a vízelfagyásos csőtörésekről fog szólni: mivel akadályozzuk meg a vízelfagyást?

 
Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page