top of page

Téli "örömök": csőtörés vízelfagyás miatt


Vízelfagyás miatti csőtörés

A hideg idővel nem csak a fűtési problémák halmozódnak az ember feje felett hanem a rendkívüli hideggel járó műszaki meghibásodások is.

Sokan úgy gondolják, hogy a vízóra aknában a vízcsövem és a vízórám tökéletes biztonságban van. Annak idején, amikor készítették, megfelelő mélységre leásták, amúgy is a fagyhatár 80 centiméter, az óra meg egy méternél is mélyebben van. Tehát nem lehet ott semmi baj!

Van egy rossz hírem. De, sajnos lehet baj!

Számtalan esetben kellett tűzoltó egységet riasztani csőtöréshez vagy éppen ajtónyitáshoz, hogy a vízművek szakemberei bejussanak egy épülő vagy elhagyatott raktárba, épületbe, ahonnan az ajtó résein ömlik a víz. Jobbik esetben nem veszélyeztetve semmit, rosszabbik esetben szétáztatva a lakóépületet vagy az úttestre fagyva közlekedési balesetet előidézve.

Csőtörés, szivárgó víz a csővezetékből

Mitől lehet csőtörés?

A fagyhatár valóban 80 centiméter, de az erősebb mínuszokban a sugárzó hő - ami nem csak a melegre jellemző, hanem a hidegre is - megrepeszti a vízcsövet, vízórát.

Sok esetben a probléma nem is azonnal jelentkezik, mert este a család megfürdik, majd lenyugszik aludni a vízfogyasztás nulla, majd az éjjeli fagyban a vízcső elfagy, és reggel, amikor felébrednek, azt tapasztalják, hogy nincs víz. "Nahát, biztosan a vizesek cserélnek megint valami fővezetéket" - gondolhatjuk, és mindenki megy a dolgára: a gyerekek iskolába, a felnőttek dolgozni. Délelőtt kicsit megenyhül az idő és már meg is van a baj!

Mit tegyünk ilyen esetben?

Lehetőségek szerint valami hőszigetelő anyaggal burkoljuk be a csővezetéket és magát az órát:

  • a vízszerelő boltban kapható polyfoam csőszigetelő vagy bármi olyan anyag ami megvédi a szerkezeteinket az elfagyástól

  • magunk is készíthetünk szigetelést: egy plédet vagy régi szőnyeget tekerjünk a cső és vízóra köré és egy spárga darabbal fogassuk össze jó szorosan

Ha már késő, és megtörtént a csőtörés...

Próbáljuk meg elzárni vagy elzáratni a vizet!

Az interneten a helyi szolgáltató könnyen megtalálható, valamint a legrosszabb esetben a tűzoltók is vonulhatnak a helyszínre.

De ne felejtsük el: ha a víz közvetlenül nem veszélyeztet semmit a kollégák nem fognak beavatkozni. Tehát ha pince megtelt vagy életveszély van akkor haladéktalanul értesítsük őket, de ha pl az udvarra folyik a víz, akkor felesleges, mert nem tudnak mit csinálni és ha ilyen esetben egy ilyen káresetnél le vannak foglalva nem tudnak másik helyre vonulni ahol pl emberélet van veszélyben.

Ezt tartsuk szem előtt.

További tűz- és munkabaleset mentes szép napot kívánok

Ferenc - a Tűzvédelmesed

Következő részünk a csomagban olcsóbb kollekciókról fog szólni: miért jobb csomagban vásárolni, milyen előnyei vannak és miben könnyíti meg a mindennapi döntéseinket?

 
Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page